Verschillende soorten verklaringen voor het aanvragen van een hypotheek Treffer Uitzendbureau

Verschillende soorten verklaringen voor het aanvragen van een hypotheek

Publicatiedatum 28 maart 2022

Welke verklaring heb ik nodig om een hypotheek aan te kunnen vragen?

Heb jij jouw nieuwe droomhuis gespot en sta je te popelen om een bod te doen? Dan is het handig om te weten wat jij nodig hebt om een hypotheek te verkrijgen. Voor de bank is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw inkomsten. Hiervoor moet je stukken aanleveren bij hen. Hier geldt voor elke situatie (een vast, tijdelijk of flex-contract) een ander document. In onderstaand artikel leggen wij je hier alles over uit.

Wat je bij de bank inlevert waarmee zij de hoogte van jouw hypotheek kunnen berekenen heet een verklaring. Voor elke werksituatie is er een andere verklaring van toepassing. In een snel overzicht zijn dat de volgende:

  • Een werkgeversverklaring: voor een hypotheek moet je in alle gevallen een werkgeversverklaring aanleveren. Als je een vast contract hebt is deze dus voldoende. Maar ook als je gebruik maakt van een intentieverklaring of perspectiefverklaring moet je een werkgeversverklaring inleveren.
  • Een intentieverklaring: Heb jij nog geen vast contract, maar wil jij wel een hypotheek gaan aanvragen? Dan kun je een intentieverklaring gebruiken. In de verklaring geeft jouw werkgever aan de intentie te hebben om jouw tijdelijke contract bij afloop om te zetten in een vast contract.
  • Een perspectiefverklaring: deze verklaring is van toepassing als jij een contract voor flexkrachten hebt. Deze verklaring wordt afgegeven door een uitzendbureau. In de verklaring wordt aangegeven wat het perspectief van de flexwerker is op een stabiel inkomen.

Een werkgeversverklaring

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin alle belangrijke gegevens over jou staan. Dit zijn jouw persoonsgegevens en de aard van jouw dienstverband. Het belangrijkste waar de bank in is geïnteresseerd is het onderdeel dat gaat over jouw inkomen.

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Je wilt natuurlijk in zo een situatie snel handelen en alles zo snel mogelijk rond krijgen. Een extra stok achter de deur is dat een werkgeversverklaring maar 3 maanden geldig is. Duurt het proces tussen het tekenen van de verklaring en het afgeven ervan langer? Dan kan de verklaring niet gebruikt worden en moet je deze opnieuw aanvragen.

Een werkgeversverklaring voor een huurwoning?

Ook voor een huurwoningen kan een werkgeversverklaring van belang zijn. Ook verhuurders willen er zeker van zijn dat jij de maandelijkse huur wel kunt betalen. Sommige verhuurders vragen daarom ook om een werkgeversverklaring, zodat ze een duidelijk beeld hebben van jouw inkomenssituatie.

Een intentieverklaring

Wat is een intentieverklaring?

Heb jij een tijdelijk contact? Een intentieverklaring is eigenlijk een werkgeversverklaring voor tijdelijke contracten. In een intentieverklaring staat dat je werkgever jou een vast contract zal aanbieden wanneer je tijdelijke contract afloopt. Dit is geen zekerheid. Deze situatie kan nog veranderen op het moment dat jij je werk niet goed doet, de financiële situatie van het bedrijf veranderd of door een andere geldige reden. Een hypotheekverstrekker heeft voor het verstrekken van een hypotheek zekerheid nodig wat betreft jouw inkomen. Met jouw intentieverklaring bevestig jij dit.

Hoe zit een intentieverklaring eruit?

Een intentieverklaring heeft geen vaste vorm. Het kan zijn dat jouw werkgever er een soort van brief van maakt met een tekst die overeenkomt met:

‘Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.’

De meeste werkgevers kiezen ervoor om een intentieverklaring te verwerken in een werkgeversverklaring. Deze moet je ongeacht de situatie aan kunnen tonen, en zo heb je twee vliegen in een klap. Hoe ziet dat er dan uit? Tussen de gegevens door staat een apart kopje waarin verklaard wordt dat de intentie er is om het contract voor bepaalde tijd bij beëindiging om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.

Een intentieverklaring voor een huurwoning?

Net zoals met een werkgeversverklaring, kan er ook een intentieverklaring gevraagd worden door een verhurende partij. Zo hebben zij meer zekerheid dat jij voor de duur van het contract elke maand de gevraagde huur kunt betalen.

Een perspectiefverklaring

Wat is een perspectiefverklaring?

De naam zegt het al: een perspectiefverklaring is er om het perspectief te schetsen. In een perspectiefverklaring wordt aangegeven wat voor inkomen jij naar verwachting als flexkracht in de toekomst zal krijgen. Op basis van deze verklaring kan een hypotheekverstrekker bepalen of zij de risico’s van het verstrekken met jou aandurven.

Hoe komt een perspectiefverklaring tot stand?

Een perspectiefverklaring wordt door meerdere factoren bekleedt. Hoofdzakelijk wordt er voor de verklaring gekeken naar de positie die jij als flexwerker hebt binnen de arbeidsmarkt. Daarbij geeft het uitzendbureau aan hoe zij verwachten dat jouw inzetbaarheid er in de toekomst uit gaat zien. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar jouw cv en werkervaring, beoordelingen van werkgevers en referenties.

Nu je weet wat je nodig hebt om een hypotheek rond te kunnen krijgen in jouw situatie maak je een betere kans op het bemachtigen van dat leuke stekje. Heel veel succes!

;