Alles is familie

Alles is familie

Publicatiedatum 22 november 2022
Auteur Into Business

Treffer Uitzendbureau 15 jaar jong

Mireille van Wendel en haar zoon Guney Turpcu komen lachend het restaurant van het AFAS stadion binnen. De 2-1 overwinning van AZ op Ajax voelt een dag later nog steeds heel goed. “Wij twee zijn binnen de familie de fanatiekste AZ-supporters”, zegt Guney. Zijn vader Noah en zus Dilara knikken instemmend, alhoewel zij ook hebben genoten van de wedstrijd en de uitslag in het bijzonder. Een familie-interview bij hun club, over het heden, maar vooral over de toekomst.

Treffer Uitzendbureau bestaat 15 jaar. Is het bedrijf 15 jaar oud? Nee, 15 jaar jong dekt de lading beter, want hoewel Mireille voor honderd procent eigenaar is en Noah waakt over zijn vrouw, zijn gezin en hun bedrijf, spreekt ook de volgende generatie inmiddels een aardig zakelijk woordje mee. Voor een bedrijfsovername is het nog te vroeg, maar dat neemt niet weg dat de gesprekken daarover al wel plaatsvinden. “Daar moet je in een vroegtijdig stadium mee beginnen”, vindt Mireille. “Maar we hebben geen haast.”

Noah Turpcu, de pater familias, kwam ooit met het idee om een uitzendbureau te beginnen. Zelf was hij destijds werkzaam voor het UWV. Zijn vrouw Mireille richtte vervolgens Treffer Uitzendbureau op. Dag en nacht werkte zij aan een concept waarbij persoonlijke aandacht centraal stond. Wie haar kent, weet dat betrokkenheid en passie door haar met hoofdletters worden geschreven en dat zij niets aan het toeval overlaat.

Bruggenbouwer
Na 17 jaar UWV ging Noah bij zijn vrouw in de zaak werken, waarbij hij zich profileerde als bruggenbouwer tussen werkgever en werknemer. Ongeveer 12 jaar geleden kwam zoon Guney (29) in het bedrijf werken en 5 jaar later volgde ook dochter Dilara (26). Guney ontwikkelde gaandeweg de jaren zijn commerciële skills en Dilara deed dat als marketeer. Noah en Mireille hebben nog een dochter, Reyhan van 19. Zij is kapster en visagist, maar toont ook belangstelling voor Treffer Uitzendbureau. Zij gaat de komende maanden meelopen om te ontdekken of het uitzendwerk haar past. Kevin (26), de man van Dilara, is binnen Treffer verantwoordelijk voor de financiën en de administratie. Hij is nu 4 jaar werkzaam binnen het familiebedrijf.

Mireille’s filosofie
Treffer groeit en bloeit dankzij de familiaire sfeer die er heerst. Of de medewerkers van Treffer nu wel of niet bloedverwanten zijn van elkaar, zij kijken naar elkaar om. Het is een wezenlijk onderdeel van Mireille’s filosofie: “Zet persoonlijke aandacht altijd op nummer 1. Als je dat intern doet, doe je dat extern namelijk ook. En daar profiteren onze opdrachtgevers en de mensen die we uitzenden van. Dat maakt ons anders dan andere uitzendbureaus, dat is ons onderscheidend vermogen.” Medio volgend jaar opent Treffer een vestiging in Amsterdam-Noord. Daarmee komt een vurige wens van Mireille in vervulling. “Daar willen we precies zo werken als hier in Heerhugowaard, dus gaat het DNA van Treffer ook daar in alles tot uiting komen.”

Grondig te werk
De tijd is veranderd. Overal zijn medewerkers tekort. Vroeger liepen kandidaten nog gewoon naar binnen als zij werk zochten. Nu is een actievere houding vereist. Mireille: “Van ons, maar ook van werkgevers. Werkgevers moeten snel handelen, anders zijn zij hun kandidaat kwijt. Die heeft immers veelal de keuze uit meerdere banen.” Guney: “Toch gaan wij nog steeds onveranderd grondig te werk. Het begint nog steeds met een gesprek, waarbij wij de kandidaat willen zien. Wij spreken eerst iedereen en checken alle referenties voordat iemand aan de slag gaat. Daarnaast bereiden we hen goed voor. Wij vertellen over het bedrijf, zodat zij begrijpen wat daar gebeurt. 

'Het gaat erom dat mensen voor je werken, want er is keuze genoeg'

Maar ook weten alle werknemers waar en hoe laat ze zich op dag 1 moeten melden. Sterker, als ze met de bus gaan, hebben wij verteld welke bus zij moeten nemen. Als de eerste werkdag erop zit, wil ik weten hoe het is gegaan. En een week later bel ik weer. Juist in deze tijd is die aandacht belangrijk. Ik durf te stellen dat wij daarin uniek zijn.” Mireille: “Ik zeg altijd: mensen moeten, ook in deze tijd, voor je wíllen werken, want er is keuze genoeg. En natuurlijk is een beloning belangrijk, maar het is niet alles. Als mensen gelukkig zijn op hun werkplek, hebben ze geen reden om elders te gaan werken. En aandacht helpt daarbij.”

Volwaardige gesprekspartner
Noah drukt zijn kinderen altijd op het hart te weten wat er in de wereld speelt. “Als je weet wat er aan de hand is, ben je voor iedereen een volwaardige gesprekspartner, maar kun je ook tijdig inspringen op actuele ontwikkelingen. Als in Amerika op economisch gebied iets gaande is, dan moet je weten dat Europa hierna altijd volgt. Kennis is macht, daar kun je je voordeel mee doen. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor de mensen die voor je werken. Als de energieprijzen de pan uitrijzen, begrijp je ook waarom iemand in financiële problemen kan raken. Dus staan wij in nauw contact met een budgetcoach, die wij inschakelen als iemand daar behoefte aan heeft.” Dilara: “Mijn vader zegt altijd dat iemand klaar moet zijn voor zijn of haar droombaan. Dat ben je niet als je problemen hebt. Tegelijkertijd - en daar heeft hij ook gelijk in - vindt hij dat onze primaire taak is om werkgevers en kandidaten met elkaar in contact te brengen. Waarmee hij terecht zegt dat sociaal zijn belangrijk is, zolang je een gezonde bedrijfsvoering niet uit het oog verliest.”

BDO Next Gen
Alhoewel Mireille en Noah nog lang niet aan stoppen denken, worden op de achtergrond gesprekken gevoerd over de opvolging. Guney en Dilara volgden in dat kader de masterclass Next Gen van BDO. Overdracht van bedrijven naar de volgende generatie is een complexe materie. Deze masterclass behandelt thema’s waarmee de volgende generatie te maken krijgt als medewerker, directeur, eigenaar en familielid. Noah: “Voor ons zijn al onze kinderen gelijk. Dus is de vraag: wat willen zij en hoe zien zij de toekomst? Next Gen helpt hen die vragen te beantwoorden.”

'Volgende generatie praat over toekomst en spreekt wensen naar elkaar uit'

Aanvankelijk hadden zowel Guney als Dilara de ambitie om op een dag Treffer Uitzendbureau als eigenaren voort te zetten. Echter, Guney werkt al jaren fulltime en Dilara is moeder en kampt daarnaast met gezondheidsproblemen. Dilara: “De zorg voor de kinderen en het huishouden is meestal een rol die de vrouw op zich neemt. Ouderwets? Kan zijn, maar zo gaat dat toch nog steeds heel vaak. Dat betekent dat ik minder op de zaak aanwezig ben dan Guney. Hij is er elke dag als eerste en gaat als laatste weg. Hij stopt ongekend veel uren in Treffer. Ik kan dat niet. Tel daar mijn gezondheid bij op en de vraag is reëel of een gelijke verdeling van aandelen straks wel verstandig is. Voor mij is hij daarom de aangewezen persoon om dit bedrijf op een dag te leiden.”

Elkaar aanvullen
Guney: “Ik wil heel graag met Dilara het bedrijf voortzetten. Maar ik heb wel tegen haar gezegd dat zij niet per se net zoveel tijd aan Treffer hoeft te besteden als ik. Zij heeft capaciteiten die ik niet heb en andersom. Wij vullen elkaar aan.” Noah: “Mireille is voor honderd procent eigenaar. Wij hebben altijd tegen elkaar gezegd dat er één en niet twee kapiteins moeten zijn. Nu is Mireille dat. Maar of dat voor Guney, Dilara en Reyhan ook moet gelden? Daar moeten zij zelf ook iets van vinden.” Mireille: “Voor ons is het belangrijk dat onze kinderen straks klaar zijn voor de volgende stap. Ik wil dat zij goed begeleid worden én dat de toekomst tot in detail is uitgewerkt op papier.” Dan zegt ze: “Bedenk dat ik mijn hele ziel en zaligheid in dit bedrijf heb gestopt. Ik krijg ook nog steeds energie van dit werk. Ik heb mede daarom moeite met loslaten, alhoewel het beter gaat. Op dit moment durf ik met een gerust hart op vakantie te gaan. Ik weet dat Treffer dan in goede handen is bij mijn kinderen en onze andere collega’s.”

Geluk
Een jaar geleden beviel Dilara van haar tweede kind en sindsdien kampt zij met allerlei klachten. “Ik heb op de IC gelegen en heb heel veel artsen gezien. Helaas hebben zij nog geen diagnose kunnen stellen.” Noah: “Als Dilara naar het ziekenhuis moet, gaan Kevin, Mireille en ik mee. Wij zijn onlangs mijn moeder en schoonvader verloren en dan blijkt maar weer dat gezondheid de belangrijkste voorwaarde voor geluk is en hoe belangrijk familie is. Ondertussen zijn we dankbaar dat Guney dan op de zaak de kar trekt. Hij heeft ontzettend veel verantwoordelijkheidsgevoel; daarin is hij enorm gegroeid.”

Supertrots
Hoe de opvolging er straks precies gaat uitzien, zal de tijd moeten uitwijzen. Ondertussen zijn Mireille en Noah dankbaar dat hun kinderen als volwassen mensen en in goede harmonie over de toekomst praten. Mireille: “Zij hebben grote stappen gemaakt in hun ontwikkeling. Zij communiceren goed en dat heeft al veel helderheid verschaft. Wij zijn dan ook supertrots op onze kinderen. Maar dat zijn wij ook op de andere collega’s, op wie wij altijd kunnen bouwen. Al onze medewerkers beschouwen wij als onze familieleden. Familie is alles voor ons; alles is familie.”

 

Foto: © Tycho Müller / DeBeeldredacteur

;